Owsianka - często niedoceniana i nielubiana, ale nie przeze mnie! Jest bardzo zdrowa; zawartość błonnika doskonale wpływa na trawienie. Ale przede wszystkim, taka cynamonowa owsianka na słodko, z miodem i rodzynkami, to łatwe do wykonania, pożywne i bardzo smaczne śniadanie, dodające energii na długi czas. Latem zamiast cynamonu i rodzynek można oczywiście poeksperymentować z ulubionymi owocami, np. malinami, truskawkami, jagodami - które wystarczy dodać przed podaniem. Miłego dnia!
Składniki (na 1 porcję):
- szklanka mleka
- łyżeczka cukru wanilinowego
- 1,5 łyżeczki miodu (zdrowiej niż słodzić białym cukrem)
- 5 łyżek płatków owsianych (na niezbyt gęstą owsiankę, jeśli lubicie gęstą - dajcie 2 łyżki więcej)
- garstka rodzynek
- cynamon mielony lub tarty
- opcjonalnie - kropla aromatu rumowego
Rodzynki zalewam wrzątkiem z kroplą aromatu rumowego (niekoniecznie). W rondelku (najlepiej z grubym dnem) podgrzewam mleko z miodem i cukrem wanilinowym, prawie do wrzenia. Wsypuję płatki owsiane i mieszając, gotuję, aż płatki spęcznieją (kilka minut). Zdejmuję z palnika, dodaję cynamon do smaku i odsączone rodzynki. Wszystko mieszam i podaję na ciepło.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz