Przyznam szczerze, że był to typowy eksperyment. Nie wiedziałam jaki będzie jego efekt, ale z każdym etapem przygotowań było po prostu coraz smaczniej. "Produkt" końcowy całkowicie zawrócił mi w głowie. Na zdjęciach może nie wygląda wybitnie atrakcyjnie, ale ten smak...
Kurczak doprawiony bardzo dużą ilością papryki słodkiej, ostrej i chili. Dlatego Piekło.
Aksamitny sos, ze względu na dodatek serka topionego, który po prostu rozpływał się w ustach. I moje ulubione brokuły. Dlatego Niebo.
Warto spróbować.
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- przyprawy: papryka słodka, ostra, pieprz cayenne (chili), sól, pieprz czarny mielony, oregano
- brokuł
- 2,5 szklanki wody
- 0,5 szklanki śmietany 18%
- 1 kostka rosołowa
- 140 g serka topionego śmietankowego lub paprykowego
- 2 łyżki mąki
- makaron/ryż/kasza do podania
Pierś kroję na mniejsze kawałki, doprawiam (na ostro) papryką, solą, pieprzem, oregano. Smażę. Brokuły dzielę na różyczki i gotuję w osolonej wodzie, nie za długo, mają tylko lekko zmięknąć. Odcedzam i przelewam zimną wodą, żeby się nie rozmiękły. W garnuszku zagrzewam 2,5 szklanki wody z kostką rosołową. Dodaję serek topiony i gotuję na małym ogniu, ciągle mieszając, aż serek całkowicie rozpuści się w sosie. Zdejmuję z ognia. W 0,5 szklanki śmietany rozprowadzam mąkę. Gdy nie będzie grudek, dodaję do sosu i ponownie zagotowuję, co jakiś czas mieszając. Sos powinien zgęstnieć. Następnie dodaję go do przygotowanego wcześniej mięsa. Sos uzyska lekko pomarańczowy kolor, dzięki przyprawom z kurczaka. Gotuję jeszcze parę minut. Sprawdzam smak na słoność i ostrość, ewentualnie doprawiam. Na koniec dodaję ugotowane wcześniej brokuły i wszystko mieszam.
Podaję np. z makaronem (na zdjęciach trójkolorowy makaron z dodatkiem szpinaku i pomidorów).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz