sobota, 6 kwietnia 2013

Sałatka gyros - po mojemu - najlepsza


Uwielbiamy tę sałatkę. Zwłaszcza mój Mąż jest jej naprawdę zagorzałym fanem. W tej wersji właśnie pod wpływem jego "ostrolubnego" podniebienia jest ona pikantna, pachnąca dużą ilością czosnku i... po prostu pyszna. Można oczywiście modyfikować przepis według własnego smaku. W zależności od stopnia doprawienia sosu i mięsa, powinna posmakować każdemu. 




Składniki (na dwie duże miski):
  • 1 duża podwójna lub 3 połówki piersi z kurczaka
  • kapusta pekińska
  • 6 średnich ogórków konserwowych
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • puszka kukurydzy
  • przyprawa do gyrosa (np. Kamis), papryka ostra
  • mały słoik dobrego ketchupu (nasz ulubiony - Kotlin pikantny)
  • sos czosnkowy
Na sos czosnkowy:
  • 200 g śmietany
  • 8 łyżek majonezu
  • główka czosnku
  • sól, pieprz cayenne według uznania
Przygotowuję sos mocno czosnkowy: mieszam śmietanę z majonezem, aż uzyskam gładką konsystencję. Dodaję rozdrobniony czosnek i przyprawiam do smaku odrobiną soli i pieprzem cayenne (można pominąć, jeśli wolicie bardziej łagodne smaki). Wstawiam do lodówki na co najmniej godzinę.

Kurczaka kroję w dużą kostkę i doprawiam dużą ilością przyprawy do gyrosa i papryką. Smażę na beztłuszczowej patelni. Zostawiam do ostygnięcia.



Kukurydzę odsączam z zalewy. Pozostałe warzywa kroję w drobną kostkę i wkładam osobno do małych miseczek. Tak jest mi łatwiej potem rozprowadzić wszystko po równo do dwóch salaterek. 



Gdy mięso wystygnie, zaczynam zabawę w "układanie" sałatki. Warstwami, kolejno, umieszczam w salaterkach:
  • część kapusty
  • posypuję kapustę przyprawą do gyrosa
  • część kurczaka
  • część cebuli
  • część sosu
  • kilka łyżek ketchupu (gdzieniegdzie)
  • część ogórków
  • część pomidorów
  • część kukurydzy
...i znów: 
  • część kapusty
  • posypuję przyprawą do gyrosa
  • resztę kurczaka
  • część cebuli
  • część sosu
  • trochę ketchupu
  • resztę ogórków
  • resztę pomidorów
  • resztę kukurydzy
...na wierzch kładę resztkę kapusty (jeśli została), posypuję odrobiną przyprawy - i GOTOWE :) Czyż to nie czysta przyjemność?







Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz