Uwielbiamy tę sałatkę. Zwłaszcza mój Mąż jest jej naprawdę zagorzałym fanem. W tej wersji właśnie pod wpływem jego "ostrolubnego" podniebienia jest ona pikantna, pachnąca dużą ilością czosnku i... po prostu pyszna. Można oczywiście modyfikować przepis według własnego smaku. W zależności od stopnia doprawienia sosu i mięsa, powinna posmakować każdemu.
Składniki (na dwie duże miski):
- 1 duża podwójna lub 3 połówki piersi z kurczaka
- kapusta pekińska
- 6 średnich ogórków konserwowych
- 2 pomidory
- 1 cebula
- puszka kukurydzy
- przyprawa do gyrosa (np. Kamis), papryka ostra
- mały słoik dobrego ketchupu (nasz ulubiony - Kotlin pikantny)
- sos czosnkowy
Na sos czosnkowy:
- 200 g śmietany
- 8 łyżek majonezu
- główka czosnku
- sól, pieprz cayenne według uznania
Przygotowuję sos mocno czosnkowy: mieszam śmietanę z majonezem, aż uzyskam gładką konsystencję. Dodaję rozdrobniony czosnek i przyprawiam do smaku odrobiną soli i pieprzem cayenne (można pominąć, jeśli wolicie bardziej łagodne smaki). Wstawiam do lodówki na co najmniej godzinę.
Kurczaka kroję w dużą kostkę i doprawiam dużą ilością przyprawy do gyrosa i papryką. Smażę na beztłuszczowej patelni. Zostawiam do ostygnięcia.
Kukurydzę odsączam z zalewy. Pozostałe warzywa kroję w drobną kostkę i wkładam osobno do małych miseczek. Tak jest mi łatwiej potem rozprowadzić wszystko po równo do dwóch salaterek.
Gdy mięso wystygnie, zaczynam zabawę w "układanie" sałatki. Warstwami, kolejno, umieszczam w salaterkach:
- część kapusty
- posypuję kapustę przyprawą do gyrosa
- część kurczaka
- część cebuli
- część sosu
- kilka łyżek ketchupu (gdzieniegdzie)
- część ogórków
- część pomidorów
- część kukurydzy
- część kapusty
- posypuję przyprawą do gyrosa
- resztę kurczaka
- część cebuli
- część sosu
- trochę ketchupu
- resztę ogórków
- resztę pomidorów
- resztę kukurydzy
...na wierzch kładę resztkę kapusty (jeśli została), posypuję odrobiną przyprawy - i GOTOWE :) Czyż to nie czysta przyjemność?
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz