piątek, 12 lipca 2013

Cynamonowa owsianka z rodzynkami

Owsianka - często niedoceniana i nielubiana, ale nie przeze mnie! Jest bardzo zdrowa; zawartość błonnika doskonale wpływa na trawienie. Ale przede wszystkim, taka cynamonowa owsianka na słodko, z miodem i rodzynkami, to łatwe do wykonania, pożywne i bardzo smaczne śniadanie, dodające energii na długi czas. Latem zamiast cynamonu i rodzynek można oczywiście poeksperymentować z ulubionymi owocami, np. malinami, truskawkami, jagodami - które wystarczy dodać przed podaniem. Miłego dnia!


Składniki (na 1 porcję): 
  • szklanka mleka
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1,5 łyżeczki miodu (zdrowiej niż słodzić białym cukrem)
  • 5 łyżek płatków owsianych (na niezbyt gęstą owsiankę, jeśli lubicie gęstą - dajcie 2 łyżki więcej)
  • garstka rodzynek
  • cynamon mielony lub tarty
  • opcjonalnie - kropla aromatu rumowego
Rodzynki zalewam wrzątkiem z kroplą aromatu rumowego (niekoniecznie). W rondelku (najlepiej z grubym dnem) podgrzewam mleko z miodem i cukrem wanilinowym, prawie do wrzenia. Wsypuję płatki owsiane i mieszając, gotuję, aż płatki spęcznieją (kilka minut). Zdejmuję z palnika, dodaję cynamon do smaku i odsączone rodzynki. Wszystko mieszam i podaję na ciepło.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz