poniedziałek, 9 września 2013

Kurczak w pomidorach


Coraz bliżej jesieni... W szklarni jeszcze sporo pysznych, pachnących latem pomidorów, dlatego postanowiłam użyć ich do przygotowania sosu. Wykorzystując to, co akurat znalazłam w lodówce, wyczarowałam nietypowe danie. W smaku intensywnie pomidorowe, trochę jak kurczak słodko-kwaśny, z nutką pikanterii. 

Wykorzystałam (na 4 porcje):
  • podwójną pierś z kurczaka
  • pęczek szczypiorku z dymką
  • słoiczek selera konserwowego
  • ok. 2 kg pomidorów
  • 2 marchewki
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier, papryka ostra, czosnek, oliwa do smażenia
  • ryż do podania
Kurczaka kroję na kawałki, przyprawiam solą i pieprzem. Smażę kilka minut w głębokiej patelni na niedużej ilości rozgrzanej oliwy, potem dodaję pokrojoną w plasterki marchew. Odsączam i kroję z grubsza selera. Podsmażam wszystko razem z posiekanym szczypiorem i cebulką. 



Pomidory nacinam obustronnie na krzyż i zalewam wrzątkiem na kilkanaście sekund, a następnie wyjmuję je i umieszczam w misce z zimną wodą. Dzięki temu zabiegowi łatwo ściągam z nich skórkę. Kroję pomidory drobno i bez pestek dodaję na patelnię do reszty składników. Gotuję sos, co jakiś czas mieszając, aż pomidory się rozpadną i potrawa zgęstnieje. Wówczas doprawiam (do smaku!) solą, cukrem, papryką i czosnkiem.


Podaję z ryżem ugotowanym na sypko. SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz